
Demokrasi sadece halkın kendisini yönettiği bir sistem değil, bir yaşam şeklidir. Bu yaşam, demokrasi kültürünü gerektirmektedir. Demokrasi kültürü ise halkın yaşama aktif katılımını zorunlu kılmaktadır.
Halk, yaşadığı her yerde, ailede, işte, çevrede, toplumda aktif katılımcı olarak demokratik yaşam kültürünün gelişmesine katkıda bulunmalıdır. Ayrıca, sadece seçimlerde oy kullanma yerine, çeşitli yollarla kendisini ilgilendiren konularda karar alma süreçlerine de katkı yapabilir. Örneğin; dilekçe, imza kampanyası, milletvekillerine mektup yazma, yüz yüze görüşme, kamu bürokrasisine fikir, istek belirtme, itiraz etme, barışçıl gösteri düzenleme veya gösteriye katılma vb. yollarla vatandaşlar politik sürece daha aktif katılabilir.
Demokrasinin bu uygulanış biçimine de katılımcı demokrasi denilmektedir. Aktif vatandaşlık, halkın karşılaştığı sorunların çözümü için katılımcı olmayı gerektirmektedir. Demokrasi kültürünün gelişmesi için sadece ülke yönetimine seçimler ve yukarıda belirtilen diğer yollarla katılmak yetmez.
Yaşanılan her yerde, evde, okulda, çevrede, toplumda kişinin kendini ilgilendiren konularda karar alma süreçlerine katılımı gerekir.

Yukarıdaki tabloda Avrupa Birliği’nin bazı ülkelerinde on sekiz yaş altı gençlerin demokratik hayata nasıl ve ne kadar katıldıkları ile ilgili bilgiler sunulmuştur.
Bir yanıt bırakın