Bireyler farklı istek ve arzulara sahiptirler. Bu yüzden bazı isteklerini yerine getirmek isterlerken diğer isteklerini yapamayabilirler.
Örneğin; Nil, babasından aldığı para ile hem kendisine bir elbise almak hem de arkadaşları ile sevdikleri sanatçının konserine gitmek istemektedir. Ancak parası, bu ikisini birden yapmaya yetmemektedir. Nil karar vermekte zorlanmaktadır. Dolayısıyla bir çatışma yaşamaktadır. Sosyal hayatta bazı durumlarda bireyler veya gruplar arasında çatışma ortamları oluşur. Okulda da benzer şekilde çatışma ortamları ve hatta şiddet olaylarıyla karşılaşılabilir.
Örneğin; Seda, matematik dersinde en ön sırada Ahmet’in yanında oturmak istemektedir. Leyla da Ahmet’in yanında oturmak istemektedir. Seda ve Leyla arasında bir çatışma yaşanmaktadır.
Sosyal hayatın bir parçası olan okulda da çatışmalar kaçınılmaz olduğuna göre çatışmaları, gelişimin bir aracı olarak kullanmak gerekir. Birey kendi istek ve arzularını gerçekleştirirken bencil davranır, başkalarını düşünmezse diğer insanlarla çatışma yaşar. Bazı insanlar kendilerini sözel olarak ifade edemediklerinde telaşlanır, sinirlenir ve şiddete yönelirler. Buna karşılık diğer insanlar da sinirlenir ve çatışma şiddete dönüşür.
Bireyler birbirlerinden fiziksel olduğu gibi duygusal olarak da farklıdırlar. Bireyler çeşitli kültürel özellikler taşırlar. Bireylerin farklı istek ve arzuları vardır. Her bireyin birbirinden farklı olması toplumun zenginliğidir.
Çatışmalar yaşamın bir gerçeğidir ve onlardan kaçmak mümkün değildir. Aslında çatışma bazen de gereklidir. Önemli olan hayatta çatışmalar yaşayıp yaşamamak değil onları nasıl çözdüğümüzdür.
Örneğin; Mehmet kendi ilgi, istek ve yeteneğinin olduğuna inandığı bir bölümde okumak istemektedir. Ailesi ise oğullarının tıp okumasını istemektedir. Mehmet’in ailesiyle çatışmaya düşmemek için isteğinden vazgeçmesi, istemediği bir bölümde okumasına neden olacaktır. Çatışma denince insanların aklına şiddet, savaş gibi kavramlar gelmektedir. Halbuki şiddet ve savaş, çatışmaların çözümünde bazılarının başvurduğu bir yoldur. Çatışmaları şiddete başvurmadan çözmek de mümkündür.
Bir yanıt bırakın