
Birey, sahip olmadığı bir şeyi çevresine veremez. İnsan kendisiyle barışık değilse diğer insanlarla da barışık olması mümkün değildir.
Çoğu insan çevresel baskılar karşısında sakin kalamadığı ve kendisini kontrol edemediği için diğer insanlarla sorunlar yaşar. Bazı insanlar baskıya maruz kaldıklarında çok çabuk telaşlanır, sinirlenir ve şiddete yönelirler. Daha sonra diğer insanlara zarar verdikleri ve davranışlarını kontrol edemedikleri için pişman olurlar. Böylesi davranışlar, bu kişilerin iç dünyalarına dönerek özlerindeki barışı, gücü ve gerçeği fark etmelerini sağlar. İçsel barış; saf düşünce, duygu, güdü ve isteklerden oluşur (UNESCO, 2001). Kendisiyle barışık olan birisi, iç çatışmalardan arınmış, yaşama sevinci olan, nazik, merhametli ve ruhsal sağlığı yerinde olan kişidir.
İçsel Barış, (Kendisi ile barışık olma-bireysel barış) İç çatışmalardan arınarak, fiziksel, zihinsel ve ruhsal olarak kendini iyi tanıma ve olduğu gibi kabul etmedir.
Örnek Uygulama:
Erhan; fiziksel görüntüsünden hoşnut olmayan, kendisini sevmeyen, dolayısıyla kendisine güvenmeyen ve kendi yeterliklerinin farkında olmayan bir lise öğrencisidir. Erhan, aile içerisinde ve bulunduğu çevrede iletişim sorunları yaşamaktadır.

Çevresinde yeterince arkadaşı olmayan, diğer insanlarla arkadaşlık kurma konusunda sorun yaşayan Erhan, kendi iç dünyasına çekilmiştir. Bu durumda Erhan kendisi için sığınacak bir liman olarak interneti görmüştür.
Erhan, İnternet üzerinden tanımadığı ve ne kadar güvenilir olduğunu bilmediği insanlarla iletişim kurmaktadır. Bu durum ailenin diğer üyelerini çok rahatsız etmektedir. Aile bireyleri bir araya geldiğinde Erhan’ın durumu üzerine konuşmaya başlarlar.
Bir yanıt bırakın