Şiddet Türleri Nelerdir?

Şiddet, şiddeti doğurur!
Şiddet, şiddeti doğurur!

Aşağıda yer alan şiddet türleri, toplumda iletişim ve dayanışmayı ortadan kaldırmanın yanı sıra insanların toplum içinde birbirine yabancılaşmasına sebep olmaktadır. Dolayısıyla toplum birlik ve beraberliği tehdit ederek toplumsal barış ortamının bozulmasına da zemin hazırlamaktadır.

Çocuğa Yönelik Şiddet: Çocuklara karşı uygulanan ve onların fiziksel, zihinsel ve psikolojik her türlü gelişimlerine ve sağlıklarına zarar veren davranışlardır (AÇMER, 2013; Pişkin, Öğülmüş ve Boysan, 2013).

Kadına Yönelik Şiddet: Kadına fiziksel ve psikolojik zarar veren, inciten ve özgürlüklerini kısıtlayan her türlü eylemdir (Subaşı ve Akın, 2012).

Sporda Şiddet: Spor müsabakaları öncesinde, esnasında veya sonrasında bireyler arasında görülen psikolojik veya fiziksel şiddettir.

Okulda Şiddet: Öğrencilerin kendi aralarında, öğrencilerle öğretmenler arasında veya okulun tüm çalışanları arasında yaşanan psikolojik veya fiziksel saldırı davranışlarıdır (Pişkin, Öğülmüş ve Boysan, 2013).

İş Yerinde Psikolojik Baskı (Mobbing): İş yerinde yaşanan psikolojik baskı, şiddet, taciz ve her türlü rahatsız edici davranışlardır (TBMM, 2013).

Siber Zorbalık: Bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak bireylere, toplumun bir bölümüne veya tamamına, kamu kurum ve kuruluşlarına zarar verme eylemleridir (Arıcak, 2011).

Şiddet, şiddeti doğurur!
Şiddet, şiddeti doğurur!

Toplumda demokratik ortamı ve huzuru bozan faktörlerden birisi de şiddetin ileri seviyesi olan terördür. Terör hem ülkemizde hem de dünyada barış ve uzlaşının önündeki en önemli tehditlerden birisidir. Bu tehdit günümüzde öyle boyutlara ulaşmıştır ki ülkemizde ve dünyada yaşayan pek çok masum insan en önemli temel hakkı olan yaşama hakkını kaybetmektedir. Bu tehdidin ortadan kaldırılabilmesi, barış ve uzlaşı ortamının oluşturulabilmesi için teröre neden olan unsurların belirlenerek ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bunun için de insan haklarına duyarlı ve terörün her türlüsüne karşı olan bilinçli bireylerin yetiştirilmesinde demokratik vatandaşlık eğitimine çok önemli bir görev düşmektedir.

Ayrıca yönetimlerin de demokrasi ve insan hakları konularına daha çok özen göstermeleri gerekmektedir.

TERÖR: Genellikle siyasal amaçla planlı bir şekilde sivillere veya resmî kurumlara karşı baskı, yıldırma ve her türlü şiddet haraketidir (Küçükcan, 2010)

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*