Üretim, Tüketim, Ekolojik Denge ve İnsan Sağlığı

Üretim tesislerinin doğal çevre tahribatı
Üretim tesislerinin doğal çevre tahribatı

Üretim faaliyetlerinin yapıldığı tesisler zaman zaman doğal çevrede tahribata yol açabilmektedir. Bu tahribat, bazen üretim tesislerinin kurulum aşamasında bazen de kurulduktan sonra tesisten doğaya bırakılan zararlı atıklar yoluyla olmaktadır.

Bunların dışında bazı üretim faaliyetlerindeki olumsuz çalışma koşulları da insan sağlığını tehdit edebilmektedir. Örneğin; taş ocakları ve tersaneler ile döküm, metal sanayi ve kot taşlama gibi iş kollarında çalışan insanlar, meslek hastalıkları olarak nitelendirilen hastalıklara yakalanmaktadır. Bu iş kollarında çalışma koşullarının daha sıkı gözden geçirilmesi ve sağlık önlemlerinin alınması gerekmektedir.

Üretim faaliyetleriyle birlikte tüketim sırasında da insan sağlığını ve ekolojik dengeyi etkileyen faktörlere dikkat edilmesi gerekir. Günlük alışverişlerimizde çok da önemsemediğimiz ancak sağlığımıza ve doğal çevreye zararlı olan pek çok ürün vardır. Genetiği değiştirilmiş gıda maddeleri, çeşitli temizlik ürünleri, deodorantlar ve naylon poşetler insan ve çevre sağlığı açısından tehlike oluşturabilir. Bilinçli tüketiciler olarak, tükettiğimiz ürün ve hizmetlerin üretim sürecinde canlıların sağlığı ve ekolojik dengenin korunmasına ne derece dikkat edildiğini hesaba katmalıyız.

Örneğin; doğal ürünler kullanarak ekolojik dengenin korunmasına ve canlı sağlığına olumlu katkıda bulunabiliriz. Alışverişlerimizde geri dönüşümlü paket ve ambalajlı ürünler tercih edilebiliriz. Atıklarımızın geri dönüşüme kazandırılması için daha dikkatli olabiliriz.

Üretim tesislerinin doğal çevre tahribatı
Üretim tesislerinin doğal çevre tahribatı

BİLİYOR MUSUN?

San Francisco, Paris, Bangladeş, İsrail, Londra, Kanada, Güney Afrika, Tayvan, Singapur, Kenya naylon poşet kullanımını yasakladı. Boston ve Oackland yasaklama yolunda. İrlanda vergilendirdi. Çin ise naylon poşetleri ücretli yaparak her yıl 37 milyon fıçı petrol tasarrufu gerçekleştiriyor (MEB, 2013).

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*